Kåldolmens dag 30 november

Karl XII gillade inte bara krig och elände – han gillade också kåldolmar. Varje år den 30 november i Kungsträdgården firar Kåldolmens vänner det mångbottnade svenska kulturarvet med kåldolmar och kaffe, svenska nationalsymboler med invandrarbakgrund. Läs mer om firandet här.

Kåldolmen är en svensk version av den turkiska rätten dolma, lagad med kålblad istället för med vinblad. Maträtten kom till Sverige på 1700-talet som en direkt följd av kungens och arméns långa vistelse i Turkiet. Det äldsta beviset på att turkiska dolmar tillagats i Sverige hittar vi i fjärde upplagan av Cajsa Wargs berömda kokbok, från 1765. I slutet på receptet tipsar Cajsa att den som inte har några vinblad kan använda kålblad istället – därav den turkisk-svenska hybriden som vi kallar kåldolmar.

Här på TioTretton gillar vi Kåldolmar och passar därför på att fira Kåldolmens dag genom att laga: Vegetariska Kåldolmar! Kom och hjälp oss att laga och/eller äta.

Onsdag 30 november 15.00-19.00
Kåldolmens dag på TioTretton
Gratis som vanligt!

Lämna en kommentar

Under Höst, Köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s